Data publikacji: 2016-04-11

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic (cz. VI) - Kompletny jadłospis na cały dzień

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic - Kompleta dieta na cały dzień

Dobrze dobrany jadłospis

Dieta bezglutenowa może być smaczna i bardzo zdrowa. Grunt to dobrze zbilansowany zestaw posiłków w ciągu dnia. Zobacz jaki ciekawy zestaw możesz przygotować i jak łatwo to zrobić.

Kompletne wyżywienie bezglutenowe na cały dzień

śniadanie

  • kasza jaglana pomarańczowo-cynamonowa* (1 porcja)

drugie śniadanie

  • 3 wafle ryżowe posmarowane miąższem awokado lub masłem orzechowym
  • 3 plasterki wędliny (własnej produkcji)
  • surowa marchewka lub sok marchewkowy jednodniowy (250ml)

obiad

  • makaron bezglutenowy razowy (60g s.m.)
  • sos bolognese* (4-5 łyżek na porcję)

podwieczorek

  • jogurt/kefir/maślanka naturalna (150-200g) z 2 łyżkami siemienia lnianego i 3 orzechami włoskimi
  • ciasteczka jaglane* (3 sztuki)

kolacja

  • ryba po grecku* (1 porcja)
  • bułeczka bezglutenowa posmarowana miąższem awokado lub masłem orzechowym



Przepisy prezentowanych dań bezglutenowych

Kasza jaglana pomarańczowo-cynamonowa* (2 porcje)

Składniki: 2 duże pomarańcze, szklanka kaszy jaglanej, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki miodu, mleko 1,5 lub 2% tł.

Sposób przygotowania: kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i ugotować na mleku – ok.10 minut (2 szklanki, kasza powinna wchłonąć całe mleko). Po przestudzeniu wymieszać z miodem i cynamonem. Pomarańcze umyć i obrać, podzielić na cząstki. Zmiksować blenderem kaszę z cząstkami pomarańczy.

Sos bolognese* (5-6 porcji)

Składniki: 400g mielonej wołowiny (np. ligawy), 1-2 czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 4-5 ząbków czosnku, 1 butelka przecieru pomidorowego (720g), olej rzepakowy, 1-2 łyżeczki tymianku, 1-2 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki ostrej papryki (niekoniecznie), sól i pieprz.

Sposób przygotowania: cebulę i paprykę bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Mięso podzielić na 3 części i kolejno obsmażać aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy i lekko się przyrumieni. Przełożyć do dużego garnka. Dodać drobno rozdrobnioną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić na średnim ogniu około 15 minut, w razie konieczności dolać odrobinę więcej wody (należy sprawdzać czy całość nie zaczyna przywierać do dna. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 20 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Można przedłużyć czas gotowania gdyby wołowina była za twarda. Doprawić solą-niewielka ilość oraz pieprzem.

Ciasteczka jaglane*

Składniki: 2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej (200g), 2 banany, 3 łyżki płatków migdałów, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, szczypta cynamonu mielonego, szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania: rodzynki zalać szklanką wrzątku. Ugotowaną kaszę jaglaną zblendować razem z bananami. Dodać namoczone rodzynki, cynamon i kardamon i raz jeszcze wszystko zmiksować na gładką masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę nakładać porcjami (na jedno ciastko 1 czubata łyżka masy), "przyklepać" widelcem lub łyżeczką. Wszystkie ciastka posypać płatkami migdałów. Piec około 30-35 minut, uważając aby ciastka za bardzo się nie spiekły (być może trzeba będzie je wyjąć wcześniej). Upieczone ciastka zostawić do ostygnięcia.

Ryba po grecku* (4 porcje)

Składniki: 400g białej ryby, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka , 1/2 kubka przecieru pomidorowego, sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, 1 łyżka octu winnego.

Sposób przygotowania: warzywa umyć i pokroić drobno, niekoniecznie równo, podsmażyć na złoto i dusić w garnku - ok. 10 minut. Następnie do warzyw dodać rybę, przecier, przyprawy, i ponownie dusić. Na koniec dodać cukier i ocet, delikatnie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać.

Dieta bezglutenowa na dłuższy okres czasu

Jeśli poszukujesz dobrze zbilansowanej diety bezglutenowej na i jadłospisu na wiele dni zapraszam na stronę chudini.com.pl, na której możesz zamówić online dietę.

 

 

Autor:

Beata Jachno

specjalista dietetyk

Dietetyk dyplomowany, psychodietetyk, wykładowca dietetyki, specjalizuje się w dietoterapii chorób metabolicznych (w tym celiakii, PCOS, chorobach tarczycy, cukrzycy typu 2, chorobach układu krwionośnego) i kompleksowej terapii odchudzającej. Wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami i ciągłe poszerzanie wiedzy zapewnia wysoką skuteczność i znakomite efekty współpracy. Strona WWW: www.chudini.com.pl

Spodobał Ci się artykuł? Poleć go swoim znajomym!



Prowadzisz gabinet? Może jesteś lekarzem?

Poznaj ofertę DoktordlaCiebie.pl i zobacz jakie efekty możesz uzyskać dzięki rejestracji w serwisie.

Zobacz szczegóły oferty