Polub nas na Facebooku

Artykuły - Odżywianie

Data publikacji: 2016-08-25

Prawidłowa dieta wspomagająca proces leczenia po udarze


Prawidłowa dieta wspomagająca proces leczenia po udarze

Czym jest udar?

Udar jest jedną z głównych przyczyn zachorowalności i śmiertelności w krajach Europy Zachodniej i Środkowej. W 75% przypadków występuje u osób w wieku powyżej 65 lat. Większości chorych udaje się przeżyć pierwszy udar, jednak powoduje on u nich istotne zmiany w funkcjonowaniu organizmu...

czytaj więcej


Data publikacji: 2016-04-11

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic (cz. VI) - Kompletny jadłospis na cały dzień


Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic - Kompleta dieta na cały dzień

Dobrze dobrany jadłospis

Dieta bezglutenowa może być smaczna i bardzo zdrowa. Grunt to dobrze zbilansowany zestaw posiłków w ciągu dnia. Zobacz jaki ciekawy zestaw możesz przygotować i jak łatwo to zrobić.

czytaj więcej


Data publikacji: 2016-02-23

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic (cz. V) - Praktyczne zalecenia i wskazówki do stosowania na co dzień


Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic - Praktyczne zalecenia i wskazówki do stosowania na co dzień

Wprowadzenie diety bezglutenowej

Eliminacja glutenu z diety nie jest łatwym zadaniem, ziarna zbóż glutenowych są bowiem używane do produkcji i przygotowywania wielu produktów spożywczych dostępnych na naszym rynku. Przed rozpoczęciem diety bezglutenowej warto...

czytaj więcej


Data publikacji: 2016-02-17

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic (cz. IV) - Produkty bezglutenowe


Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic - produkty bezglutenowe?

Co zamiast tradycyjnego polskiego chleba?

Podstawą diety stosowanej w celiakii są produkty bezglutenowe otrzymywane z ryżu, kukurydzy, prosa, gryki, amarantusa, sorgo, manioku i quinoa. Część z tych roślin jest nam bardzo dobrze znana jednak są wśród nich takie, o których większość osób nie słyszała. Wynika to z faktu, że duża część z tych roślin pochodzi Ameryki bądź Azji. Przyjrzyjmy się bliżej temu co każda z powyższych roślin może wnieść dobrego do diety bezglutenowej.

czytaj więcej


Data publikacji: 2015-12-09

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic (cz. III) - Co jeść a czego nie?


Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic - co jeść a czego nie?

Produkty spożywcze zawierające gluten

Dziś przyjrzymy się bliżej produktom spożywczym, które zawierają gluten. Skupimy się również na produktach, które mogą gluten zawierać, choć na pozór nie powinny. Pokażemy również jak czytać etykiety i na co zwrócić szczególną uwagę robiąc zakupy.

czytaj więcej


Data publikacji: 2015-11-04

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic (cz. II) - Jak leczyć?


Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic

Leczenie celiakii

Jedyną metodę leczniczą stanowi przestrzeganie przez całe życie diety bezglutenowej. W przypadku niezastosowania się do zaleceń lub nieświadomego spożywania produktów zawierających gluten (nawet w niewielkich ilościach) może dojść do wyniszczenia organizmu lub poważnych powikłań, z których najgroźniejszymi są choroby nowotworowe.

Spożywanie nawet małych ilości glutenu może prowadzić do rozwoju zmian patomorfologicznych w jelicie cienkim, utrzymujących się nawet do 2 lat od ostatniego spożycia produktów zawierających gluten. Mimo, że stosowanie diety bezglutenowej jest jedynym zaleceniem w leczeniu, stanowi ona dość duże wyzwanie zarówno dla dietetyka, lekarza jak i pacjenta, gdyż...

czytaj więcej


Data publikacji: 2015-10-27

Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic (cz. I) - Wprowadzenie


Celiakia - Nietolerancja glutenu bez tajemnic

Co to jest celiakia?

Nietolerancja glutenu, czyli celiakia jest autoimmunologiczną chorobą o podłożu genetycznym i trwającą całe życie. Charakteryzuje się brakiem możlwości trawienia glutenu (białka zapasowego w zbożach: pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu), który dodatkowo prowadzi do zmian zwyrodnieniowych i zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim. Odpowiadają one za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, a ich zanik prowadzi w krótkim czasie do poważnych niedoborów pokarmowych i wystąpienia różnego rodzaju objawów klinicznych (od bardzo charakterystycznych takich jak biegunki i bóle brzucha do dość nietypowych: niedokrwistość, osłabienie, bezpłodność lub nawracające zakażenia aftami).

czytaj więcej