Data publikacji: 2016-08-25
Udar jest jedną z głównych przyczyn zachorowalności i śmiertelności w krajach Europy Zachodniej i Środkowej. W 75% przypadków występuje u osób w wieku powyżej 65 lat. Większości chorych udaje się przeżyć pierwszy udar, jednak powoduje on u nich istotne zmiany w funkcjonowaniu organizmu...
Data publikacji: 2016-04-11
Dieta bezglutenowa może być smaczna i bardzo zdrowa. Grunt to dobrze zbilansowany zestaw posiłków w ciągu dnia. Zobacz jaki ciekawy zestaw możesz przygotować i jak łatwo to zrobić.
Data publikacji: 2016-02-29
Problem ze snem ma co raz więcej osób. Jako psycholog spotykam się z tym codziennie u moich pacjentów. Wielu z was jest uzależniona od leków nasennych, natomiast budzimy się po nich niewyspani. Poniżej przedstawię kilka metod, które pomogą Wam problemach z zasypianiem.
Data publikacji: 2016-02-23
Eliminacja glutenu z diety nie jest łatwym zadaniem, ziarna zbóż glutenowych są bowiem używane do produkcji i przygotowywania wielu produktów spożywczych dostępnych na naszym rynku. Przed rozpoczęciem diety bezglutenowej warto...
Data publikacji: 2016-02-17
Podstawą diety stosowanej w celiakii są produkty bezglutenowe otrzymywane z ryżu, kukurydzy, prosa, gryki, amarantusa, sorgo, manioku i quinoa. Część z tych roślin jest nam bardzo dobrze znana jednak są wśród nich takie, o których większość osób nie słyszała. Wynika to z faktu, że duża część z tych roślin pochodzi Ameryki bądź Azji. Przyjrzyjmy się bliżej temu co każda z powyższych roślin może wnieść dobrego do diety bezglutenowej.
Data publikacji: 2015-12-09
Dziś przyjrzymy się bliżej produktom spożywczym, które zawierają gluten. Skupimy się również na produktach, które mogą gluten zawierać, choć na pozór nie powinny. Pokażemy również jak czytać etykiety i na co zwrócić szczególną uwagę robiąc zakupy.
Data publikacji: 2015-11-04
Jedyną metodę leczniczą stanowi przestrzeganie przez całe życie diety bezglutenowej. W przypadku niezastosowania się do zaleceń lub nieświadomego spożywania produktów zawierających gluten (nawet w niewielkich ilościach) może dojść do wyniszczenia organizmu lub poważnych powikłań, z których najgroźniejszymi są choroby nowotworowe.
Spożywanie nawet małych ilości glutenu może prowadzić do rozwoju zmian patomorfologicznych w jelicie cienkim, utrzymujących się nawet do 2 lat od ostatniego spożycia produktów zawierających gluten. Mimo, że stosowanie diety bezglutenowej jest jedynym zaleceniem w leczeniu, stanowi ona dość duże wyzwanie zarówno dla dietetyka, lekarza jak i pacjenta, gdyż...
Data publikacji: 2015-10-27
Nietolerancja glutenu, czyli celiakia jest autoimmunologiczną chorobą o podłożu genetycznym i trwającą całe życie. Charakteryzuje się brakiem możlwości trawienia glutenu (białka zapasowego w zbożach: pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu), który dodatkowo prowadzi do zmian zwyrodnieniowych i zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim. Odpowiadają one za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, a ich zanik prowadzi w krótkim czasie do poważnych niedoborów pokarmowych i wystąpienia różnego rodzaju objawów klinicznych (od bardzo charakterystycznych takich jak biegunki i bóle brzucha do dość nietypowych: niedokrwistość, osłabienie, bezpłodność lub nawracające zakażenia aftami).